Couscous met 7 groenten

Ingrediënten

  • 1,5 kg kalfsschenkel
  • 1 fijngesneden grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 5 cl olie
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel gember
  • 1/4 theelepel peper
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • 3 kaneelstokjes
  • 50 cl water
  • Pruimen
  • 700g gedroogde pruimen
  • 80g boter
  • 2 eetlepels oranjebloesemhoning
  • 1 kaneelstokje
  • 100g geblancheerde en geroosterde amandelen

Bereidwijze

Doe de stukken vlees, de uien, de helft van de peterselie en koriander, de olie, zout, peper en overige specerijen in het onderste gedeelte van een couscouspan. Voeg de helft van de olijfolie toe. Laat 5 minuten fruiten. Voeg de tomaten en kikkererwten toe en overgiet met water tot het vlees onder water staat. Laat ca. anderhalf uur koken.

Doe de couscous in een gasaa en voeg er een scheutje zonnebloemolie en 1 theelepel zout bij. De zonnebloemolie goed in de couscous wrijven. Giet

er koud water overheen totdat de couscous onderstaat. Giet overtollig water af, zet de couscous nogmaals onder water en giet vervolgens weer al het water af. Laat de couscous een poosje wellen, tot het water volledig opgenomen is. Maak de gewelde couscous los totdat elk korreltje los is.

Voeg extra kokend water toe aan het vlees en groenten in de stoompan tot alles weer onder staat.

Doe de gewelde couscous in het bovenste deel van de couscouspan doen en laat ca. een half uur stomen.

Maak de groenten schoon, snijd ze in stukken en voeg ze toe in de stoompan, voordat de couscous voor de tweede maal gestoomd gaat worden. Verwijder de couscous en stort hem in de grote schaal, voeg nog een glas koud water toe en herhaal de procedure. Stort de dubbelgestoomde couscous in een grote schaal en smeer in met de smen of gewone boter.Haal de groenten voorzichtig met een schuimspaan uit de saus en rangschik ze over de couscous.

Overgiet het geheel met de saus.

Couscous tfaya

Ingrediënten

  • 1,5kg schapenvlees
  • 1,2kg couscous
  • 1kg ajuin
  • 300g rozijnen
  • 100g boter
  • 4 eetlepels olie
  • 8 takjes koriander
  • 7 eetlepels suiker
  • 8 theelepels kaneel
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel saffraan
  • 1 theelepel peper
  • zout

Bereidwijze

Leg het vlees in stukken in het onderste deel van je couscouspan. Voeg er een fijngesneden ajuin, koriander, saffraan, kurkuma, zout en peper aan toe en dek af met water. Breng aan de kook.In het bovenste deel van je couscouspan of zeef doe je de couscous die je eerst hebt gemengd met een eetlepel olie, een snufje zout en een glas water. Laat koken tot de stoom doorkomt zodat de korrels zwellen.

Verwijder de zeef en doe de couscous in een kom, meng deze met een half glas water zodat de korrels niet aan elkaar plakken. Doe de couscous daarna terug in de zeef en laat nogmaals koken tot de stoom doorkomt. Herhaal dit vier maal. De vierde maal voeg je een theelepel olie aan je couscous. Net voor het opdienen meng je et ook een beetje boter of smen in.

Om de tfaya te bereiden moet de rest van de ajuinen fijnhakken en doen koken met een klein beetje water gedurende 30 minuten. Als de ajuin goed kookt voeg je er de rozijnen die je vooraf hebt laten weken, kaneel, saffraan, suiker, zout en peper aan toe. Laat dit mengsel zachtjes karameliseren.Doe de couscous in een schaal en leg er het vlees op. Dek daarna met de tfaya of bereiding van rozijnen en ajuin en serveer.

Koninklijke couscous

Ingrediënten

  • 1 kleine kip in zes gesneden
  • 6 Merguez worstjes
  • 6 lam satés
  • 6 eetlepels droge rozijnen
  • 6 eetlepels amandelen of pijnboompitten
  • 250g kikkererwten die een nacht lang geweekt hebben
  • 150g boter of een beetje smen (ranzig boter)
  • 1 mespuntje saffraan
  • 1 theelepel peper
  • zout
  • 6 liter water
  • 1kg couscous
  • 4 gezouten citroenschijven
  • 100ml olijfolie
  •  Couscous

Bereidwijze

Doe de couscous in een grote kom, voeg er een eetlepel olie, een snufje zout en een glas water aan toe. Meng met de vingertoppen en laat een paar minuten rusten.

Breng het water in een couscouspan aan de kook. Als het water kookt doe je de couscous in het bovendeel (zeef) van je couscouspan en laat deze koken tot de stoom doorkomt zodat de korrels zwellen.

Verwijder de zeef en doe de couscous in een kom, meng deze met een half glas water zodat de korrels niet aan elkaar plakken. Doe de couscous daarna terug in de zeef en laat nogmaals koken tot de stoom doorkomt. Herhaal dit vier maal. De vierde maal voeg je een theelepel olie aan je couscous. Net voor het opdienen meng je et ook een beetje boter of smen in.

Bouillon

Doe het vlees in de onderste deel van je couscouspan samen met de kikkererwten, saffraan, peper, zout en water en breng aan de kook op hoog vuur. Grill ondertussen de satés en merguez worstjes.

Opdienen : Meng de rozijnen en de amandelen aan je couscous, leg dan de couscous in een schaal en garneer met het vlees en de gezouten citroenschijfjes. Doe een beetje bouillon in een kom en serveer.

Tajine met aardappelen en wortelen

Ingrediënten

  • 500g lamsvlees
  • 500g aardappelen
  • 4 wortelen
  • Groene olijven
  • 2 tomaten
  • 1 ajuin
  • 2 teentjes knoflook
  • Olijfolie
  • Komijn
  • Paprikapoeder
  • Peterselie
  • Zout
  • Peper
  • Gemberpoeder

Bereidwijze

Doe de olijfolie, het vlees en de fijngesneden ajuin in een snelkookpan. Pel, ontzaad en snijd de tomaten in stukjes en voeg ze toe aan het vlees.

Laat een paar minuten bakken en voeg zout, peper, gemberpoeder en de fijngesneden knoflook. Bedek met water en laat 30 minuten afgedekt koken.

Schil de aardappelen en de wortelen en snijd ze in grote stukken. Voeg de groenten toe aan het vlees samen met komijn, paprikapoeder en gehakte peterselie.
Laat nog 15 minuten koken. Voeg aan het einde van de kooktijd de olijven toe en laat sudderen tot de saus dik wordt.

Tajine met kikkererwten en rapen

Ingrediënten

  • 600g lamsvlees
  • 1 kom geweekte kikkererwten
  • 1 kg rapen
  • 1 ajuin
  • Koriander
  • Olijfolie
  • Zout
  • Peper
  • Saffraan

Bereidwijze

Zet het vlees met de fijngesneden ajuin, de olijfolie en de kruiden in een snelkookpan. Laat 5 minuten sudderen en roer af en toe.
Voeg de kikkererwten ontdaan van hun velletje toe en bedek met water. Dek af en laat 25 minuten koken.
Schil de rapen en snijd ze in vier. Voeg ze aan het vlees toe en laat nog 20 minuten koken. Voeg de gehakte koriander en laat sudderen tot de saus dik wordt.

Tajine met kalfsschenkel en pruimen

Ingrediënten

  • 1,5 kg kalfsschenkel
  • 1 fijngesneden grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 5 cl olie
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel gember
  • 1/4 theelepel peper
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • 3 kaneelstokjes
  • 50 cl water
  • Pruimen
  • 700g gedroogde pruimen
  • 80g boter
  • 2 eetlepels oranjebloesemhoning
  • 1 kaneelstokje
  • 100g geblancheerde en geroosterde amandelen

Bereidwijze

Fruit de ui, knoflook en in een steelpan met olie gedurende 5 à 8 minuten. Bevochtig met water, breng aan de kook en voeg de kruiden. Dek af en laat sudderen tot het vlees gaar is.

Was de pitloze pruimen en gedroogde pruimen stoom ze gedurende 20 minuten.Smelt de boter in een pan op laag vuur. Voeg 4 eetlepels van het saus van het vlees, de pruimen, kaneel en honing toe. Roer voorzichtig gedurende een tiental minuten tot de pruimen gekarameliseerd zijn.

In een schaal, schik het vlees en de pruimen gevuld met amandelen. Meng het saus van het vlees met die van de pruimen en zeef het. Besprenkel hiermee het vlees. Serveer warm.

Tajine met kefta en rozijnen

Ingrediënten

  • Kefta
  • 600g lamsvleesgehakt
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 1/4 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel gember
  • 1/2 theelepel peper
  • 1 theelepel zout
  • 4 eetlepels olie
  • Brood gedrenkt in een beetje water, uitgelekt en gekruimeld
  • 1 ei
  • Saus
  • 6 uien in schijfjes gesneden
  • 1/2 theelepel zout
  • 8g bakolie
  • 2 kaneelstokjes
  • 50g rozijnen
  • 5cl water

Bereidwijze

In een kom, meng het gehakt met de kruiden, ei, de helft van de olie en paneermeel. Vorm gehaktballetjes en zet apart.

In een tajine doe de uien, zout en olie. Voeg de stokjes kaneel en stoof op een laag vuurtje.

Week de rozijnen in water en lek uit. In een koekenpan, bak de gehaktballetjes goudbruin aan alle kanten in de resterende olie.